Alweer aangekomen in Haydom - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Judith Fox - WaarBenJij.nu Alweer aangekomen in Haydom - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Judith Fox - WaarBenJij.nu

Alweer aangekomen in Haydom

Door: Fudith

Blijf op de hoogte en volg Judith

17 Februari 2009 | Tanzania, Dodoma

Hier ben ik dan weer, alweer vanuit Haydom.
Nou afgelopen donderdag eenmaal aangekomen bij Msafiri in Ruvu werd natuurlijk eerst de koelkast(met vriesvak) op zijn plekkie gezet, apetrots was hij dat hij dat ff voor mekaar had gebokst. Alleen een beetje jammerdat ie niet direct aan kan vanwege het transport. De koelkast geeft hem ook weereen beetje status aangezien dit in Ruvu de eerste koelkast is die bij iemand thuis staat. In Same had ie al spulletjes gekocht zodat ie nu ook ijs kan maken om te verkopen.
Toen moest Arnold meekomen naar buiten, Msafiri wou een kip slachten voor het avondeten. Eenmaal buiten gekomen staat er geen kip klaar, maar een geit. Symbolisch werd de geit aan Arnold gegeven, toen vervolgens kwam er al snel een islamitische slagen die het beestje kwam dood maken. Had nog ff mijn twijfels of ik dat wel wilde zien, maar heb er toch de hele tijd met de neus boven op gestaan, en natuurlijk de nodige foto's gemaakt zodat jullie allemaal straks ook nog mee kunnen genieten. Wel erg bijzonder om mee te maken. En 's avonds met het eten ook erg lekker.
De volgende dag had Msafiri een mooi programma in mekaar gedraaid. We mochten de auto van de dispensary lenen en zo gingen we 's morgens naar een masaai boma. (de geit van gister had Msafiri hier gekocht). Een boma is een leefgemeenschap van een groep masaai. Was erg bijzonder om mee te maken. Ik natuurlijk direct vragen of we foto's mochten maken aangezien dat niet altijd mag. We hadden een grote zak met 50 kilo mais mee, dus hadden we een tegen prestatie. Na enig overleg tussen de belangrijke mensen daar, mochten we foto's maken. JJJJAAAAAAAHHHHHHOOOOOO. Zo gezegd, zo gedaan natuurlijk. Heb een paar erg mooie foto's kunnen maken. Eerst gingen we thee drinken met Isaja, een belangrijke man van die boma. Een tijdje daar gezeten en praten, en dan denk je toch wel ff "zit ik hier zomaar ff thee te drinken bij de masaai in een boma". Hierna hebben ze ons enkele huisjes laten zien zodat we konden zien hoe ze leven. De huisjes worden door de vrouwen gebouwd. Gemaakt van gedroogde koeie shit en hout. Ramen zitten er bijna niet in, paar kleine gaten in de muur zodat er ietsie pietsie licht binnen valt. Maar errug donker. In 1 van die huisjes, met trouwens erg lage deuren terwijl masaai mensen wel lang zijn, zat ook nog een vrouw te koken. Ik vraag me af of ze wel goed zien of alles goed gaar is, maar ach dat zal hier wel niet zo veel uit maken. Al met al vond ik dit een super geweldige ervaring.
Later zijn we nog door gereden naar de Ruvu rivier, en naar de kindergarten. Nog langs een paar boerderijen gekomen zodat Baukje en Arnold dat ook konden zien. Vorig jaar was ik ook al op die plekken geweest dus was voor mij niet nieuw meer. 's middags nog naar de wekelijkse markt in ruvu geweest op zoek naar wat typische leuke masaai dingen. Wat een rust om hier te lopen. De masaai zijn niet zo brutaal als de gemiddelde tanzaniaan. Er word geen 1 keer mzungu geroepen! Masaai mensen kijken alleen maar en af en toe komt er iemand naar je toe om gedag te zeggen. Zo komt er ook een erg blije man al dansend op Arnold af, die bedenkt zich niks en danst direct mee. Grote hilariteit natuurlijk, zo'n dansend mzungu op de masaai markt.
Later nog ff bij het ziekenhuis langs geweest en later terug naar Same, want 's avonds zijn we bij Musa thuis uitgenodigd. Musa's vrouw had heerlijke pilau gemaakt, is een soort nasi maar dan met wat andere kruiden.
Momenteel is er ook een belgische vrouw in Same (Suzy) . Ze is "getrouwd" met een masaai man uit Ruvu, Lazaro. Ze gaat elk jaar naar Tanzania om het een paar weken te bezoeken. Wat een geweldige vrouw. Super enthousiast en erg druk. Ze zijn ook mee geweest in de bergen donderdags. Voor de mensen hier zijn al die dingen bezoeken niet bijzonder, dus normaal komt ze niet op zoveel plekken tijdens haar verblijf. Dus nu kon ze mooi met ons mee. Zaterdag morgen zijn we met zijn allen naar een sisal (katoen) boerderij geweest om te kijken hoe dat proces er aan toe gaat. Erg interessant om te zien hoe dat in zijn werk ging. Vanaf het land ging het met trekkers naar de fabriek, hier werden de bladeren door een machine gehaald, wat erg snel ging. Het afval werd ook weer gebruikt. Alles werd gebruikt voor export. Het enige wat ze zelf nog deden was er touw van draaien wat ze zelf gebruikten in de fabriek. Vond dat zelf wel erg jammer, wou nog wel wat leuke dingen kopen, maar ja dat ging dus niet door.
Na dit zijn we naar Nyumba mungu geweest om de "nieuwe" mensen in Same de dam te laten zien. We zijn niet zover als vorig jaar gereden, maar was toch wel leuk om te zien weer. Ook zijn we hier naar de hel zijn geweest. Dat is een klein gebiedje dicht bij de dam met enkele hot springs. Hier zitten ook veel krokodillen, maar natuurlijk geen inzicht als wij er zijn. Das wel erg jammer, maar tis niet anders.
's avonds had ik een afscheidsfeestje geregeld bij mijn stamkroegje. Tevens een feestje voor Arnold want hij was jarig. We hadden een groot pak wijn mee die we in Moshi gekocht hadden, nou dat ging er bij de mensen in als ranja. En dat was aan het eind ook wel te merken, ze hadden aardig meters meer nodig met lopen dan normaal. Ik heb het maar gewoon bij een paar biertjes gehouden, dus ik had er niet zoveel last van. De dames van Amani hadden 's middags al lekker gekookt dus er was genoeg voor iedereen. Al met al een super gezellig feestje, waar veel gedanst gelachen werd en de nodige sapjes er door gingen.
Nou stop er nu weer ff mee.
Allemaal heanig an en tot konz.
Fudith

• 17 Februari 2009 - 17:54

Martine:

Hey,

Jeeminee, alweer zoveel gezien en meegemaakt, mn het slachten van die geit, ik ben benieuwd naar al jouw foto's, geniet nog lekker van je laatste weekje in het warme Tanzania, want hier is het nat en koud.

Groetjes Martine T.

• 28 Februari 2009 - 16:28

Rimke:

ga je nog weer een keer naar tanzania ?

grtz rimke broenink

• 28 Februari 2009 - 16:29

Rimke:

ga je nog weer een keer naar tanzania ? want ik ben alweer geld aan het inzamelen

grtz rimke broenink